lezing
Verstandig omgaan met oliën en vetten
door Dr. Geert Verhelst
do 18 december om 19 uur. Deuren open om 18u45.
Locatie : kloosterkerk op de abdijsite, Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt (Kuringen)
https://www.abdijsiteherkenrode.be/info-praktisch/bereikbaarheid-en-parking
Inschrijving : mail naar kruidenkenniscentrum@herkenrode.be of via www.abdijsiteherkenrode.be of via www.herkenrode.be/kruidenkenniscentrum
stort 20€ pp op BE82 0689 0965 0768 met vermelding van: GEZONDE VETTEN en naam van de inschrijvers
Vetten vormen een voedingsgroep waarover veel misverstanden bestaan. De voedingsindustrie blijft via de adviserende voedingsinstanties en de media hun sterk bewerkte en geraffineerde oliën als ‘gezonde’, ‘plantaardige’, ‘poly-onverzadigde’ en ‘cholesterolverlagende’ oliën promoten. Men blijft bronnen van verzadigde vetzuren zoals grasboter, ongeraffineerde kokosolie en rundvet onterecht demoniseren als de oorzaak van hart- en vaatziekten.
Op deze avond wordt uitgelegd dat het net die zogezegd gezonde plantaardige oliën en afgeleide producten zoals margarines zijn, die een hoofdoorzaak vormen van chronische ontsteking aan de basis van westerse degeneratieziekten. Deze geraffineerde oliën zijn niet alleen zeer sterk nutritioneel verarmd maar in tegenstelling tot bronnen van verzadigde vetzuren, totaal ongeschikt voor verhitting. De cholesterolverlaging die ze teweegbrengen is net zeer slecht voor de bloedvaten. Ze verstoren sterk de balans tussen omega-6- en omega-3-vetzuren met ontsteking voor gevolg.
Praktische vragen zoals : Welke oliën en vetten bevorderendan wel onze gezondheid ? Welke oliën en vetten zijn wel geschikt om te verhitten ? krijgen een verhelderend antwoord.
