restauratie en herbestemming van Herkenrode

25 jaar engagement van Herkenrode VZW

Herkenrode VZW, een groep van ondernemende vrijwilligers, ligt sinds 1998 mee aan de basis van de herbestemming van Herkenrode door het nemen van tal van initiatieven zoals het opzetten van een tijdelijke exploitatie, kleinschalige restauratieprojecten, fondsenwerving, sociale economieprojecten, het uitgeven van publicaties, het ontwikkelen van een kruidenkenniscentrum en de ontwikkeling van abdijproducten.

Herkenrode VZW, pioniers sinds aankoop in 1998

 Op 12 mei 1998 koopt het Vlaams gewest ruim 100 ha natuurgebied en de vervallen hoevegebouwen van de voormalige Cisterciënzerinnenabdij van Herkenrode. Toenmalig Vlaams Minister voor Leefmilieu Theo Kelchtermans en burgemeester van Hasselt Steve Stevaert gaven enkele jaren eerder al aan oud-schepen Wim Van Lishout de opdracht om deze herbestemming in goede banen te leiden. De afdeling natuur (nu ANB) werkte een landschaps- herinrichtingsplan uit en Stichting Vlaams Erfgoed (nu Herita vzw) trok het restauratie- en herbestemmingsproject  en verwierf op 7 januari 1999 de erfpacht over de gebouwen. Er wordt een begeleidingsstuurgroep opgericht en de operatie “redding Herkenrode” wordt gestart. Met veel enthousiasme, geduld en doorzettingsvermogen werden plannen gesmeed, studies besteld, overlegtafels georganiseerd en geleidelijk ontstond een draagvlak voor de herbestemming, restauratie en investeringen door Vlaanderen, Limburg en Hasselt om Herkenrode een nieuw leven te geven als cultuur toeristisch hefboomproject.

restauratie van gebouwen

Tussen 2001 -2011 nam Herkenrode VZW, samen met heel wat partners en schenkers, het voortouw in  restauratieprojecten. Daarnaast startte Herita vzw een grootschalige restauratie en herbestemmingsoperatie van de Tiendschuur, het poortgebouw, de Paardstallen, de Abdijmolen en de hoevegebouwen en werd een kruiden en -inspiratietuin aangelegd en het historisch hart aangelegd met een kunstwerk van Hans Opdebeeck.

exploitatie

Herkenrode VZW bracht - met de hulp van vele vrijwilligers -leven op de site met een eerste bezoekersonthaal, evenementen, tentoonstellingsprojecten zoals ‘De Glasramen van Lichfield’, ‘Smuk’ en ‘200 Jaar leven wonen en werken’. Publicaties en lezingen over de geschiedenis van Herkenrode brachten de kennis onder de mensen. Ook de Erfgoedkring Herkenrode-Kuringen nam tal van initiatieven met lezingen en expo’s.

de Smaak van Herkenrode

De lijst van de Herkenrodeabdijproducten groeit sinds 2009 gestaag aan.

Abdijbieren

Likeuren

Kazen

Chocolaatjes

erfgoed en spiritualiteit

Charter der Cisterciënzers

Aansluiting

Assemblee Générale 2006

  

Cistercienzertoerisme

Publicaties 

 

Spiritualiteit / lezingenreeks

Cisterciënzers 12de eeuw - 21ste eeuw + Cisterciënzerreizen

(Tekst Wim Van Lishout is weldra ter beschikking)

 

Archiefvorming

(Tekst is weldra ter beschikking)