vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home

Routebeschrijving

De Tuiltermolen moest oorspronkelijk haar stuwkracht verkrijgen van een stuwmeertje, gevormd door een laagte rondom. Later lieten de cisterciënsers over een lengte van ongeveer 800 m een aftakking van de Demer graven om de molen meer stuwkracht te geven. Die aftakking met een breedte van 4m bij 1.5m diepte werd verwezenlijkt langs het bos 'Molendick'; er werd een dijk (dick) aangelegd die kon gebruikt worden als verbindingsweg tussen de molen en de abdij, want er bestond toen nog geen eigenlijke abdijmolen.

De laatste bewoners en oudere omwonenden vertelden de leden van vzw Herkenrode dat het gebouwtje achter de Tuiltermolen ook vroeger de functie van bakoven had. Zijn vorm en zijn ligging: iets verwijderd van de molen/boerderij omwille van het brandgevaar bij het stoken van de oven. De bakoven is terug volledig operationeel en er worden dan ook regelmatig broodjes, speculoos en pizza's in gebakken.

 

Bewegwijzering: witte vierkante bordjes met rode driehoek

Parkeergelegenheid: ruime parking links langs de Herkenrodedreef

OV: de trein tot station Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 51 tot aan halte Herkenrode op de Herkenrodedreef. Vanaf de bushalte is het nog ongeveer 1 km tot aan de abdijsite.

Met de fiets: de Abdijsite Herkenrode ligt tussen knooppunt 94 en 95 van het Limburgse fietsroutenetwerk. Het BEZOEKERSONTHAAL is een erkend fietscafé.