vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home - Tuiltermolen - Bakoven

Restauratie bakhuis Tuiltermolen

 

 

Het bakhuisje is steeds een aanhorigheid geweest van de molen /boerderij. Als wij de tekening van Meysman (1670), het primitieve kadaster(1843) en de huidige toestand  vergelijken valt het op dat het gebouw op het primitieve plan zich op dezelfde plaats bevindt als dat nu is, maar in de huidige toestand is het bakhuis kleiner dan toen en is de oven groter.

 

 De laatste bewoners en oudere omwonenden vertelden ons dat het gebouwtje achter de Tuiltermolen ook vroeger de functie van bakoven had. zijn vorm en zijn ligging, iets verwijderd van de molen/boerderij omwille van het brandgevaar bij het stoken van de oven.

 

De toestand van de bakoven  voor 2005.

Het bakhuisje is erg vervallen. De stabiliteit van het huisje was erg aangetast. Het dak was in vervallen toestand en het metselwerk is op bepaalde plaatsen erg beschadigd. Bovendien was het huisje volledig overwoekerd door klimplanten,die in het metselwerk zijn doorgedrongen en schade aanrichten.

 

De bakoven na retauratie in 2011

 

 

 

 

De bakoven is terug volledig operationeel en er worden dan ook regelmatig broodjes, speculoos en pizza's in gebakken.

Voor meer gedetaileerde informatie verwijzen wij graag naar boek over de restauratie van het bakhuis van de Tuiltermolen.