vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home - Kruidenkenniscentrum - Kruidentuin winterklaar

2015-05-20 Vakkundig balanceren

21/05/2015

   HET PROJECT ‘VAKKUNDIG BALANCEREN’

 

Herkenrode vzw is een organisatie van vrijwilligers die ideeën ontwikkelt waarvan de realisatie bevorderend werkt voor de uitstraling en aantrekkingskracht van de abdijsite Herkenrode in Hasselt.

Haar project ‘Vakkundig balanceren’ koppelt die missie aan een initiatief om het imago van het technisch en beroepsonderwijs in Limburg te promoten als onderwijs van de eerste keuze. De omgeving van de historische gebouwen van Herkenrode en vooral van de kruidentuin leent zich uitstekend voor een tentoonstelling van mobiles, de kunstvorm toegepast door Alexander Calder. De leerlingen van de scholen krijgen de gelegenheid om door het realiseren van dergelijke mobiles hun technische vaardigheden te combineren met creativiteit en esthetisch aanvoelen.

Abdijsite Herkenrode vzw, een andere vzw, heeft namens de stad Hasselt de niet-commerciële exploitatie en animatie van de abdijsite onder haar hoede en zorgt voor de plaats en het onderhoud van de mobiles in de kruidentuin.

Rotaryclub Hasselt Herckenrode besteedt een belangrijk deel van de opbrengst van het concert dat zij in Herkenrode organiseren aan de financiering van het project en de prijzen die de scholen uitgereikt krijgen, ook dankzij overheidssteun van provincie en stad.

Negen scholen, zowel uit het vrij, provinciaal als gemeenschaponderwijs gingen de uitdaging aan om een of meerdere mobiles te ontwerpen, een maquette ervan te maken en ze uit te voeren om ze twee jaar lang in de tuinen van Herkenode tentoon te stellen.

Het betreft het Technisch Atheneum 1 Hasselt, het Technisch Atheneum Plinius Tongeren, het Atheneum Overpelt, de Provinciale Secundaire School Munsterbilzen, het Don Bosco Technisch Instituut Helchteren, het technisch Instituut Sint-Lodewijk Genk, het Technisch Instituut Sint-Jansberg Maaseik, het Technisch Instituut Sint-Jozef Bilzen, het Technisch Heilig-Hart Instituut Tessenderlo.

 

 

 

Het project loopt over vijf schooljaren: een informatiejaar, een jaar waarin de maquettes gerealiseerd worden, een jaar waarin de uitvoering plaats heeft en twee tentoonstellingsjaren.

Nu, eind mei 2015 is het project zover dat de leerlingen klaar zijn met de maquettes en die presenteren aan een jury die oordeelt of de maquettes in aanmerking komen voor uitvoering.

Omdat enkele scholen twee ontwerpen aanbieden zijn er 12 maquettes gepresenteerd van zeer diverse aard.

Zij bewegen zelfstandig door de energie van wind, water, zonne-energie, de afwisseling van licht of een duwtje van bezoekers, alleszins zonder toevoer van andere externe energie. Een voorbeeld dus van autarkie of zelfvoorziening, zoals die aan bod kwam in de levensregel van de cisterciënzers, de orde die destijds de abdij van Herkenrode bewoonde.

Vanaf midden 2016 zijn de mobiles twee jaar lang te bezichtigen in de kruidentuin van Herkenrode in Hasselt.

 

 

<..Bekijk ook de TVL beelden..>