vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home - Kruidenkenniscentrum - Kruidentuin winterklaar

2014-12-27 Energie uit waterkracht

26/12/2014

Herkenrode eind maart uit de steigers

Schepen Joost Venken bij de watermolen. - Foto Mine Dalemans

 

Schepen Joost Venken bij de watermolen. - Foto Mine Dalemans

 

 

Er is een definitieve datum geprikt voor het einde van de restauratiewerken op de Herkenrodesite. Zonder ongelukken zal de toeristische trekpleister op 29 maart uit de steigers zijn. Toch wil dat niet zeggen dat er de volgende jaren in de omgeving niet gewerkt zal worden. Zo komt er een waterkrachtcentrale die de site van groene energie moet voorzien.

"Het is de bedoeling om tegen het toeristische seizoen van 2015 alle restauratie- en herbestemmingswerken op de site achter de rug te hebben", zegt Karolien Mondelaers, voorzitter van Abdijsite Herkenrode vzw. "De laatste maanden is gewerkt aan de vroegere paardenstallen die ingericht worden als horecapunt, de abdijmolen, de aanleg van de riolering en verharding van de dreven, een nieuw voorplein bij het poortgebouw en de herbestemming van het historische hart." Dat oude hart was tot voor kort het grote, lege grasplein. Het is de plaats waar onder andere de abdijkerk stond die in 1826 door een brand grotendeels werd verwoest. "Ondertussen is men er volop aan het werk om een kunstwerk van Hans Op de Beeck op te bouwen. In zijn permanente installatie 'The Quiet View' zullen bezoekers via een gang binnenlopen en er een oneindig lijkend en sereen vergezicht vinden, als een trompe l'oeil."

Oorspronkelijke functie

"Door de stilte en de sereniteit van deze hedendaagse artistieke ingreep wordt opnieuw een ruimte voor bezinning en spiritualiteit op de site gecreëerd, net als met de kerk vroeger. Zo krijgt deze eeuwenoude sacrale plaats opnieuw haar oorspronkelijke functie. Het bewijst ook dat hedendaagse kunst en erfgoed elkaar kunnen versterken. Eind maart wordt het kunstwerk onthuld en vanaf 29 maart is het toegankelijk voor het publiek." Toch wil dat niet zeggen dat er in de toekomst geen verdere werken op en rond de abdijsite zullen plaatsvinden. Zo komt er normaal gezien de volgende jaren een waterkrachtcentrale aan de Tuyltermolen. "Bedoeling is dat we met het Hasselts Energiebedrijf en in samenwerking met Natuur en Bos en Erfgoed Vlaanderen hier met het water van de Demer energie gaan opwekken", zegt schepen van Leefmilieu Joost Venken (Groen). "Daarvoor zullen we eerst een stukje van de oude molengebouwen moeten restaureren. Maar zodra de waterkrachtcentrale werkzaam is, kan die bijna de hele site van stroom voorzien. Het verbruik ligt er op zo'n 140.000 kilowattuur, terwijl de centrale zo'n 120.000 kilowattuur moet opbrengen. Door die neutrale werking is dat niet alleen goed voor het milieu: ook economisch is het een goede zaak. De stroomprijzen zullen in de toekomst zeker niet dalen en met zo'n eigen centrale heb je daar geen last van. Een exacte prijs op de installatie plakken is moeilijk maar we verwachten dat die zich sowieso over 20 jaar zal terugverdienen."