vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home - Kruidenkenniscentrum - Kruidentuin winterklaar

2017-11 Kruidentuin winterklaar

28/11/2017

De kruidentuin van Herkenrode, klaar voor de winter!

Georgy Mottoul, tuinman op Herkenrode, vertelt over hoe hij samen met zijn collega Serge Baerts de tuin winterklaar maakt.

 

 

Vanaf oktober starten wij met een laatste secure onkruidronde. Als je in deze periode het kleine onkruid verwijdert, ben je het volgende tuinseizoen een stapje vooruit. We zijn hier ongeveer drie weken mee bezig. Daarna beginnen we met het opruimen van uitgebloeide planten. Bij sommige planten snoeien we het loof tot aan de grond, bij andere planten tot aan een bepaalde hoogte. Op welke hoogte we het loof wegknippen hangt af van de vorstgevoeligheid van de plant. De hagen krijgen reeds in september een laatste scheerbeurt.

 

Er wordt een inventaris opgemaakt van de planten die we volgend seizoen moeten vervangen en/of bijplanten. Tegelijk maken we een overzicht van planten die we nog niet hebben, maar graag in de tuin zouden verwelkomen. Als we de inventaris klaar hebben, kunnen we prijzen op gaan vragen bij verschillende kwekers en een begroting maken. Hetzelfde dient ook te gebeuren voor meststoffen en materialen.

Het gazon krijgt een najaarsbemesting in de vorm van Patentkali. Deze meststof bestaat uit kalium, magnesium en zwavel; het geeft het gras de nodige reserves en zorgt ervoor dat het gazon een sterke weerstand heeft voor de winterperiode.

In de loofgang worden afgevallen bladeren verwijderd en de uitgebloeide rozenknoppen afgeknipt. Ook verwijderen we dorre en gekwetste takken.
De plantvakken die een hoge kalkwaarde eisen, krijgen een kalkronde samen met de buxusplanten.

 

 

De Aloë vera planten overwinteren binnen.

 

Oktober is ook de maand dat we bloembollen inplanten voor de lente. Het gewassenperk krijgt na het rooien van bieten en maïs een laagje mest die, naargelang het weer het toelaat, licht ingefreesd wordt.

 

De groentenvakken krijgen een laagje compost. We werken de compost licht in, dit zorgt voor een goede bodemstructuur en een goede afwatering. Uiteraard kan je compost ook in het voorjaar gebruiken. Ik heb wel de indruk dat, wanneer je compost toevoegt in de herfst en in de winter, er meer bodemleven komt wat de groei van planten bevordert.

De grond is in de herfst en winter namelijk in rust en je hoeft de teelaarde dan niet in het voorjaar extra te verstoren. Niet alleen compost en meststoffen maar ook regen, vorst, sneeuw, zon,… zijn allemaal factoren in samenspel die de structuur van de grond bepalen.

 

Tijdens de maanden november en december starten wij met het uitgraven van uitgezakte perken. We voorzien ze van een nieuwe laag teelaarde, hier kunnen dan in het voorjaar de nieuwe planten aangeplant worden. Het is belangrijk dat dit tijdig gebeurt zodat de grond zich tijdens de winter kan “zetten”. Planten zoals de Aloë vera, die met pot in de grond geplaatst zijn, worden eruit gehaald en naar een warmere locatie gebracht.

 

 

Georgy Mottoul: “Asperges en spruitjes zien er heel anders uit wanneer we ze laten doorschieten”.

 

Regelmatig krijg ik de vraag wat de bestemming is van onze gewassen. Dan leg ik uit dat onze tuinen toontuinen zijn en dat het de bedoeling is dat mensen kunnen zien hoe planten groeien van zaad tot zaad. Daar bedoel ik mee dat de bezoekers kunnen zien dat een plantje uit zaad tevoorschijn komt, uitgroeit en uiteindelijk zelf weer zaad aanmaakt om zich voort te planten. Door de oogstcultuur in onze land- en tuinbouwsector weten consumenten bijvoorbeeld niet dat de bloemen van een doorgeschoten bloemkool mooi geel/wit zijn, of dat de mooie bloemen van schorseneren lijken op mini zonnebloemen en bovendien naar chocolade ruiken. Deze zaken kunnen ze bij ons allemaal ontdekken.

 

De bieten neem ik in oktober mee voor mijn paardje thuis. De tuin gaat dicht en het zou zonde zijn om de bieten op de mesthoop te gooien. De pastinaken worden afgeleverd aan ‘De paardenstallen’ die ze gebruiken in hun gerechten; de prei, boerenkool, aardappelen,… worden verdeeld onder de collega’s. Daarnaast hebben wij veel planten die meerdere seizoenen meegaan, zoals asperges en mierikswortel. Deze mag je uiteraard niet rooien, tenzij je het jaar erop nieuwe planten wilt planten. Wat wij wel doen met de zogeheten ‘doorlevers’ is ze om de zoveel jaar vervangen omdat sommige planten uitgeput raken.

 

De waterpartijen worden leeggepomp, fonteinen en pompen afgezet. Enkel de waterpartij in tuinkamer 1 blijft draaien omdat hier vissen in zitten. Gedurende de winter, bij strenge vorst, zorgen we ervoor dat het oppervlakte gebroken blijft. Uiteraard is het ook belangrijk dat afgevallen bladeren en takken regelmatig uit het water worden gehaald om “verzuring” te voorkomen. De tuinbanken worden op hun winterplaats gezet. Tenslotte lopen we alle zaken na: waar doen zich defecten en slijtage voor? In de winterperiode kunnen we dan de nodige reparaties uitvoeren.

 

Wij zijn klaar voor de winter! Nathalie Hermans Kruidenkenniscentrum Herkenrode