vzw Herkenrode HERKENRODE vzw Vrienden van Herkenrode op Tuiltermolen
U bent nu hier: Home

VAN FOERAGEREN TOT HEDENDAAGS WILDPLUKKEN

Datum 22/02/2020 19:04

Beste kruidenliefhebber,

Wildplukken is helemaal terug van weggeweest. Contact met de natuur, een lage ecologische voetafdruk, de gezondheidsvoordelen van eetbare wilde planten en de pure smaken spreken ons aan.

 

Vroeger foerageerden mensen uit noodzaak, om te overleven. Ze gebruikten planten als voeding en medicijn, om have en goed te beschermen. Midden vorige eeuw weken we af van het groene pad en kennis over wilde planten verwaterde. 

 

We pikken de draad weer op in onze nieuwe cursusreeks:

 

VAN FOERAGEREN TOT HEDENDAAGS WILDPLUKKEN 

  

Wil je  graag weten welke planten veilig en lekker zijn en hoe je met respect voor de natuur plukt dan leidt Nathalie Hermans, herborist en natuurgids, u door de wondere wereld van het hedendaagse wildplukken. Want wildplukken doe je niet in het wilde weg. In 8 lessen leert u de tips en tricks.

Elke les gebruiken we wat de natuur ons dan te bieden heeft en we maken een aantal bereidingen in middeleeuwse traditie.

 

Uitvalsbasis is het historische kader van de cisterciënzers van Herkenrode. Hier komen ook de verhalen en legendes van planten tot leven.  We gaan na wat de invloed was van kloostertuinen op de voeding en welke rol ze speelde in de geneeskunde van vroeger.

In samenspraak met de groep bepalen we de uitstappen in de omgeving:  vb. De verborgen tuin van de abdissen, de kruidentuin abdij Herkenrode, Lavendelhoeve. Afsluiten doen we met een bezoek aan de medicinale kruidentuin van de abdij van Postel, waar kruidenbereidingen worden gemaakt in een modern kruidenlabo.

 

Wanneer:

Zaterdag:  22 februari, 14 maart, 25 april, 9 mei, 6 juni, 8 augustus, 12 september en 10 oktober van 10.00 tot 13.00 uur. Zaterdag 10 oktober is de uitstap naar de Abdij van Postel

Waar: Tuiltermolen, Zolderse Kiezel 220, 3511 Hasselt-Kuringen

                Wegbeschrijving

            Parkeren is alleen mogelijk op de parking. Een klein stukje wandelen brengt je bij de Tuiltermolen.

 

Kostprijs: 240 euro per persoon voor de ganse reeks (bereidingen inbegrepen)

Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 personen.

Voorinschrijven kan tot 20 december door:
- mail naar info@kruidenkenniscentrum.be met vermelding van naam/namen van de
  inschrijver(s)
- voor de betaling van het inschrijvingsgeld krijgt u in januari bericht. 

 

Het Kruidenkenniscentrumteam


Greet Bas, Marina Cluysen, Mary Diaz, Myriam Engelen, Nathalie Hermans, Ronny Nulens, Carmen Prijs, Dominique Vreven